De complete gids voor het bewaren, invriezen en ontdooien van moedermelk
AMBER
22 DECEMBER 2022
Als je borstvoeding geeft, is het belangrijk om te weten hoe je moedermelk op de juiste manier kunt bewaren. Als moedermelk op een verkeerde manier wordt bewaard, kan de melk bedorven raken en voedingsstoffen verliezen. Een aantal belangrijke vragen van vele nieuwe moeders zijn dan ook: hoe lang mag ik moedermelk nou eigenlijk bewaren? Hoe lang mag moedermelk buiten de koelkast bewaard worden? En hoe snel moet je moedermelk invriezen? In deze blog geven wij antwoord op alle vragen over hoe lang je moedermelk op verschillende manieren kunt bewaren.
Hoe lang mag moedermelk buiten de koelkast?
Het is belangrijk om te onthouden dat moedermelk snel kan bederven als het niet op de juiste manier bewaard wordt. Hierdoor is het dus belangrijk om dit goed in de gaten te houden. Hoelang mag je moedermelk bewaren buiten de koelkast?
Moedermelk kan buiten de koelkast maar beperkte tijd bewaard worden, afhankelijk van de temperatuur van de kamer. Bij kamertemperatuur kan moedermelk ongeveer vier tot zes uur bewaard worden voordat het moet worden gekoeld of weggegooid. Als de temperatuur warmer is, zoals in de zomer of in een warme kamer, kan de moedermelk slechts enkele uren bewaard worden. Het is daarom aan te raden om moedermelk direct na het kolven in de koelkast te zetten of in te vriezen als het niet meteen gebruikt zal worden. Moedermelk bewaren bij kamer temperatuur kan dus tot ongeveer 25 graden. Op een zomerse dag kan je moedermelk minder lang bewaren.
Hoelang kun je moedermelk bewaren in de koelkast?
DIn de koelkast kan moedermelk een stuk langer bewaard worden. Het fijne aan de koelkast en de vriezer is dat schadelijke bacteriën er veel minder snel groeien. Verse moedermelk kan maximaal drie dagen in de koelkast worden bewaard. Belangrijk is hierbij wel dat de koelkast op een temperatuur van 4 graden Celsius staat.
Bewaar de moedermelk altijd in een schoon bakje, speciaal borstvoeding zakje of flesje. Wat je ook gebruikt, zet er altijd de datum op zodat je zeker weet dat de melk nog goed is. Je kunt het bakje, zakje of flesje het beste achterin de koelkast zetten, omdat de melk daar het beste gekoeld blijft. Er zijn verschillende onderzoeken gedaan naar de houdbaarheid van moedermelk in de koelkast. Het veiligst is om de moedermelk niet langer dan 4 dagen te bewaren in de koelkast. Dan weet je zeker dat je goed zit.
Moedermelk invriezen
Als je ervoor kiest om moedermelk in te vriezen zijn belangrijke vragen: hoe snel moet je de moedermelk invriezen? En hoe lang is moedermelk houdbaar in de vriezer?
Het is het beste om moedermelk zo snel mogelijk in te vriezen na het kolven. Het liefst binnen 48 uur na het kolven. Moedermelk kan in de vriezer tussen de zes en de twaalf maanden bewaard worden. Zes maanden of minder is het beste, maar twaalf maanden is nog steeds acceptabel. Bekijk de afbeelding onderaan de pagina voor een overzichtelijke bewaargids voor het bewaren van moedermelk op kamertemperatuur, in de koelkast en in de vriezer. De grens van 1 jaar voor ingevroren moedermelk is vooral uit voorzorg. Er is nog te weinig onderzoek gedaan om te kunnen zeggen of dit daadwerkelijk ongezond is voor de baby.
Mag ik ontdooide moedermelk opnieuw invriezen?
Het is belangrijk om te onthouden dat moedermelk dat is bevroren, na ontdooien nooit opnieuw mag worden bevroren. Ontdooide melk kan wel in de koelkast bewaard worden, maar is dan korter houdbaar dan verse moedermelk. Ontdooide melk mag maximaal 24 uur in de koelkast bewaard worden. Na 24 uur kun je de melk het beste weggooien. Op kamertemperatuur mag ontdooide moedermelk maximaal 1 à 2 uur staan.
Het is het beste om bevroren melk in de koelkast te ontdooien. Dit kost wel even tijd. Zet daarom de bevroren melk al voor de dag erna in de koelkast. Wanneer je de melk snel ontdooit wil hebben kun je deze onder stromend lauwwarm water houden. Het belangrijkste om te onthouden is dat bevroren moedermelk erg lang bewaard kan worden maar op het moment dat het ontdooid is juist sneller gebruikt moet worden! Let dus goed op dat de 4 dagen in de koelkast niet opgaan voor ontdooide moedermelk. Het makkelijkst is om onderstaande schema uit te printen en in de koelkast te hangen. Dan weet je zeker dat je altijd goed zit.
Bevroren moedermelk ontdooien
Er zijn een paar belangrijke dingen om rekening mee te houden als je bevroren moedermelk gaat ontdooien. Ontdooi de oudste fles moedermelk altijd als eerst, first in first out ;)
Laat de melk niet ontdooien op kamer temperatuur, zoals gezegd is het het best om bevroren moedermelk te ontdooien in de koelkast. Dit vereist een beetje planning maar geeft het beste resultaat. Zorg ervoor dat je voor een volledige dag moedermelk een dag van tevoren in de koelkast legt. Na 12 uur is de bevroren melk weer vloeibaar en kan deze gebruikt worden.
Ben je dit per ongeluk vergeten of heb je haast zijn er nog 2 andere manieren om de bevroren moedermelk veilig te ontdooien.
Optie 1. Moedermelk ontdooien in een kom warm water
Als de moedermelk snel ontdooid moet worden kan je een kom warm (niet heet) water gebruiken. Deze manier duurt ongeveer 20 minuten als je het water ververst zodra het afkoelt. Hiervoor doe je ruim warm water in een kom waarin je de bevroren moedermelk legt. Als het water afkoelt kan je het vervangen met nieuw warm water blijf dit doen tot dat de moedermelk ontdooit is. Eenmaal ontdooid kan de moedermelk in de koelkast gezet worden.
Optie 2. Moedermelk ontdooien onder stromend water
De snelste manier om moedermelk te ontdooien in onder een kraan met warm stromend water. De beste manier om dit te doen is door te beginnen met het bakje, zakje of flesje onder koud stromend water te houden, Daarna kan je de temperatuur van het water langzaam op laten lopen. Belangrijk is om het niet te heet te laten worden, maar dit kan je goed aanvoelen door zelf je hand eronder te blijven houden.
Hoe lang mag ik moedermelk bewaren voor het maken van een moedermelk sieraad?
Voor het maken van een moedermelk sieraad mag zowel verse melk als ingevroren melk worden gebruikt. Ook mag de bevroren moedermelk ouder zijn dan 1 jaar. Er verandert namelijk niks aan de structuur van de melk. Het langer bewaren van een beetje moedermelk is wat veel van onze klanten doen. Als jij zelf nog een beetje moedermelk hebt bewaard of op dit moment borstvoeding aan het geven bent kan je bij Mama Jewels terecht voor het maken van een uniek moedermelk sieraad, bekijk onze volledige collectie hier.